הסטרוסקופיה הינה הליך פולשני המבוצע בתוך חלל הרחם במטרה לאבחן ולטפל במצבים לא תקינים בחלל הרחם כגון פוליפ (רקמה הצומחת מדופן הרחם אל תוך החלל), שרירן (גידול שפיר שמקורו בשריר הרחם), מחיצה (מום שכיח במבנה הרחם הגורם לפיצול חלל הרחם), שארית תוכן הריוני לאחר לידה (שארית שליה) או לאחר הפלה, הידבקויות בחלל הרחם ועוד. מצבים אלה עלולים להתבטא בדימום רחמי לא תקין (דימום מרובה בזמן הווסת או בין הווסתות וכן דימום שלאחר חדילת הווסת וגיל המעבר), כאב בזמן הווסת, קושי בכניסה להריון ולעיתים אף הפלות חוזרות.
במהלך הפעולה מוחדר דרך הנרתיק וצוואר הרחם מכשיר דמוי צינור מתכת דק (קיימים מכשירים שונים בקטרים הנעים בין מילימטרים ספורים ועד 1 ס"מ) ובו סיב אופטי. בקצה המכשיר מחוברת מצלמה איכותית המאפשרת לצפות בחלל הרחם על גבי מסך.
הסטרוסקופ ניתוחי מכיל בנוסף לסיב האופטי גם תעלה ייעודית דרכה ניתן להעביר מכשיר ניתוחי כגון מספריים זעירות, מלקחיים זעירות או לולאה המחוברת למקור חשמל. באמצעות המכשירים ניתן לבצע פעולות כירורגיות כמו הסרת פוליפ או שרירן (מיומה) מתוך חלל הרחם, חיתוך מחיצה או הפרדת הידבקויות. כמו כן ניתן ליטול דגימות (ביופסיות) מרירית הרחם (הרקמה העוטפת את פנים חלל הרחם) לצורך אבחון מעבדתי וגם להסיר שארית לאחר לידה או הפלה. בהסטרוסקופיה ניתוחית לכריתת שרירן, מסירים או את השרירן כולו (במקרה שכולו נמצא בחלל הרחם) או את חלקו הבולט לחלל הרחם (במקרה של שרירן שחלקו מחופר בדופן הרחם וחלקו מתבלט לחלל). בסוג זה של שרירנים, יתכן שכעבור זמן מה מהפעולה, חלקו של השרירן אשר היה בתוך דופן הרחם ידחק ע"י שריר הרחם אל תוך חלל הרחם ובבדיקת אולטרהסאונד ניתן יהיה לזהות שוב שרירן בחלל. במקרים אלו יתכן צורך לחזור על הפעולה פעם או פעמיים נוספות במטרה להסיר את כל השרירן.
הסטרוסקופיה ניתוחית מבוצעת במסגרת אשפוז יום (משתחררים הביתה באותו היום) ובמרבית המקרים אורכת זמן קצר (כ-10 עד 15 דקות). על אף שבאופן מסורתי הפעולה מבוצעת בהרדמה כללית קצרה, בשנים האחרונות ניתן לבצע פעולות מסויימות (לדוגמא הסרת פוליפ קטן) גם בערות מלאה בזכות פיתוח מכשירים דקים במיוחד שאינם מצריכים הרחבה של צוואר הרחם. עם זאת, הסטרוסקופיה ניתוחית בערות עלולה להיות כרוכה באי נוחות או כאב מסויים ועל כן חלק מהנשים תעדפנה לבצע את הפעולה בהרדמה.
בימים הראשונים לאחר הסטרוסקופיה ניתוחית יתכן שתחושי אי נוחות או כאב קל בבטן תחתונה וניתן בהחלט להעזר במשככי כאב (אקמול / אופטלגין / נורופן) במידת הצורך. יתכן גם דימום קל מתוך הרחם (בד"כ לא יותר מדימום של ווסת) שעשוי להימשך מספר ימים. לאחר הסטרוסקופיה בהרדמה אין לנהוג באותו היום ומומלץ להימנע מפעילות גופנית אינטנסיבית במשך יום – יומיים אבל פרט לכך ניתן לתפקד כרגיל.
על אף שמדובר בפעולה קצרה תחת הנחייה אופטית ובמרבית המקרים עוברת בשלום וללא בעיות חריגות, הרי שסיכון מסויים לסיבוכים קיים בכל ניתוח ובכל פעולה פולשנית. סיכונים פוטנציאליים בהסטרוסקופיה כוללים סיכוני הרדמה (במידה שמבוצעת בהרדמה), זיהום בחלל הרחם או באגן המצריך טיפול אנטיביוטי, אובדן דם המצריך מתן מוצרי דם, סיכוי זעום להתנקבות (פציעה) של דופן הרחם. במקרים חריגים, אם עולה חשד להתנקבות יתכן צורך לבצע לפרוסקופיה (הכנסת סיב אופטי לחלל הבטן דרך חתך קטן בטבור) במטרה לשלול דימום לתוך חלל הבטן או פגיעה באברים סמוכים. בנוסף קיים סיכוי קטן להיווצרות הידבקויות (מעין צלקת פנימית) בחלל הרחם העלולות להקשות על כניסה להריון ולהצריך התערבות נוספת במטרה להפרידן. כמובן שהפעולה מבוצעת תוך הקפדה יתרה על בטיחותך ותשומת לב מירבית לכל פרט ולכל שלב במטרה למנוע סיבוך ככל הניתן.
ד"ר בני פיינר הוא מומחה ברפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית מתקדמת ובוגר התמחות על (fellowship) באורוגינקולוגיה ושיקום רצפת האגן. מנתח במגוון שיטות לרבות ניתוחי רובוט, לפרוסקופיה, הסטרוסקופיה וניתוחים וגינליים וכן בשיטת v-NOTES (לפרוסקופיה דרך פתח הנרתיק ללא חתכים בטניים).